Rupean laittamaan tänne hyväksi todettuja reseptejä. Yleensä olen saanut tai kopioinut ne muualta, harvemmin itse keksinyt. Joitakin olen ehkä hieman muokannut. Liitän resepteihin tarinan, jos sellainen on, se ainakin on aito ja ikioma kokemus.
Kermasta, voista ja sokeristahan ne parhaat herkut syntyvät...
Tähän mennessä tallennetut ohjeet:
1. Mustikkapiirakka
2. Täytetty pannukakku
3. Raikas valkokaalisalaatti
4. Tiramisukakku (Vicenzovo savoiardikekseistä)
1. MUSTIKKAPIIRAKKA
Pohja:
2 munaa
200 g hienoa sokeria
1 dl maitoa
1 dl kermaa
1 dl voisulaa
4 dl vehnäjauhoja (tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
Täyte:
0,5 l mustikoita
50 g pehmeää voita
100 g sokeria
1 dl vehnäjauhoja (tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta)
Sekoita (älä vatkaa) ensin munat ja sokeri. Lisää edellisten joukkoon varovasti sekoittaen nesteet (voi olla myös 2 dl kermaa), voisula ja lopuksi jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Kaada löysähkö taikina esim. pyöreään vuokaan (halkaisija noin 25-30 cm), johon on laitettu leivinpaperi. Leivinpaperin reunat saavat ulottua 4-5 cm vuoan reunan yli, jotta uunissa kiehuvat ja kuohuvat mustikat sekä muut ainekset eivät valu uunin pohjalle.
Nypi täyteeseen tulevat voi, sokeri ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lopuksi ripottele mustikat tasaisesti taikinan päälle ja täyte mustikoiden päälle. Paista piirakkaa uunin alaosassa 25- 30 min + 200 asteessa.
Nauti piirakasta sellaisenaan, vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.
Tarina: Tämän ohjeen löysin kerran netistä ja tallensin suosikkeihin. Se oli kuitenkin jo hävinnyt sieltä kun sitä seuraavana vuonna etsin. Onneksi olin antanut ohjeen myös äidilleni, jolta sain sen uudelleen. - Mitä isompi astia, sitä ohuempi pohja ja mehukkaampi piirakka, edellytttäen, että täytettä on sopivasti, sanoo Laura. Viimeksi syötin osan em. ohjeella tehdystä taikinasta Tuomolla, jolloin pohjaa oli valmiissa piirakassa tavallista vähemmän, mutta täytettä entinen määrä. Nam! Piirakka on myös oiva mökkituliainen mustikka-aikaan... vaikka astian kera.
Tänä kesänä otin käyttöön gluteenittoman jauhoseoksen ja hyvin toimii senkin kanssa.
2. TÄYTETTY PANNUKAKKU
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
0,5 dl kermaa
3 kananmunaa
suolaa
leivinjauhetta
Täyte:
300-400 g jauhelihaa
paprika
pätkä purjoa
1 pkt Koskenlaskija-juustoa
mustapippuria
suolaa
Erota kananmunien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan ja vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Sulata 50 g voita kattilassa ja lisää (vispilällä) sekoittaen vehnäjauhot joukkoon. Lisää maito-kermaseos ja sekoita koko ajan (noin 5 min) niin, ettei maitokastike pääse palamaan pohjaan. Kun kastike on saostunut, lisää suola ja leivinjauhe sekä keltuaiset yksitellen vispilällä vatkaten/sekoittaen. Lopuksi lisää valkuaisvaahto kevyesti vispilällä "nostellen". Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 10-15 min 250 asteessa. Sillä aikaa kun taikina paistuu, ruskista jauheliha ja lisää sekaan pilkottu paprika ja purjo sekä lopuksi tuorejuusto. Kun juusto on sulanut jauhelihan ja kasvisten sekaan, mausta seos makusi mukaan mustapippurilla ja suolalla.
Kun pohja on saanut kauniin värin, ota se pois uunista ja levitä jauhelihaseos sen päälle samaan tapaan kuin täytteet kääretortun päälle, ja kääri lopuksi pohja rullalle.
Täytetyn pannukakun kanssa sopii raikas salaatti. Rullan päälle voi ripoella koristeeksi vaikapa juustoraastetta.
Tarina: Tämän ohjeen sain Marjukalta Varkaudessa, missä nautimme kyseistä herkkua hänen tekemänään ensimmäisen kerran. Pannukakku teki meidän perheeseen niin suuren vaikutuksen, että halusin ehdottomasti saada reseptin. Olen onnistunut säilyttämään käsin kirjoitetun reseptin, mikä on pieni ihme, koska minulta yleensä kaikki häviää, ainakin tätä nykyä. Reseptin saamisesta saattaa olla aikaa jo parikin kymmentä vuotta, mutta ehkä nuorempana olin huolellisempi...
Jossain vaiheessa pidin täytetyn pannukakun valmistamista työläänä, mitä se kyllä onkin. Mutta valmistamista helpottaa, kun tekee mahdollisimman paljon esityötä eli pilkkoo, sekoittaa ja vatkaa tarvittavat ainekset valmiiksi, jolloin itse valmistusvaiheessa voi keskittyä tekemiseen. On aika haasteellista ruveta erottelemaan keltuaisia ja valkuaisia ja vatkaamaan jälkimmäisiä, jos samaan aikaan pitää sekoittaa maitokastiketta, joka kyllä haluaa palaa pohjaan heti kun silmä välttää.
Jos perheessä on nälkäisiä "voimamiehiä", tarvitaan kaksi pannukakkua...
3. RAIKAS VALKOKAALISALAATTI
1 valkokaali (noin 1 kg)
2 sipulia (isohkoa)
2 porkkanaa (isohkoa)
1 punainen paprika
Marinadi
¾ - 1 dl sokeria
1 dl omenaviinietikkaa
2/3 dl öljyä
½ tl suolaa
mustapippuria maun mukaan
( 1 valkosipulin kynsi)
Silppua ja suikaloi kaikki kasvikset ja sekoita keskenään. Itse käytän isokokoisia kasviksia, joten niistä tulee
melkoisen iso annos, lähes 5 litraa.
Lisää kattilaan marinadin ainekset ja keitä niitä pari minuuttia. Kaada sen jälkeen kuuma liemi
hienonnettujen kasvisten päälle. Sekoita hyvin ja anna tekeytyä jääkaapissa 1-2 vuorokautta. Sekoita välillä,
esim. kun pistät salaattia lautaselle, koska liemi ja mausteet sen mukana painuvat pohjalle. Salaatti paranee
vanhetessaan ja säilyy ainakin viikon viileässä.
Itse olen käyttänyt rypsiöljyä, oliiviöljykin soveltunee. Suolaa ja pippuria maun mukaan. Alkuperäisessä
ohjeessa ei ollut valkosipulia, mutta mielestäni pieni tujaus sitä antaa lisämakua.
Tarina: Sain tämän ohjeen hierojaltani, joka puolestaan oli saanut tämän joltain ystävältään/asiakkaaltaan. Hierojani on kouluttautunut myös personal traineriksi, joka antaa myös ruokavalioon liittyviä ohjeita niitä tarvitseville. Tämä sopi minulle hyvin, koska olen mukana Preview-tutkimuksessa, jossa kakkostyypin diabetestä yritetään ehkäistä ruokavaliolla ja liikunnalla. Maukasta!
4. Tiramisukakku
500 g Mascarpone-juustoa
4 munaa
2 dl tomusokeria
2 dl vahvaa kahvia
3 rkl Amarettoa
200 g savoiardikeksejä (Vicenzovo)
sokeritonta kaakaojauhetta
hyppysellinen suolaa
1. Sekoita haarukalla juuston rakenne tasaiseksi
2. Erottele valkuaiset ja keltuaiset.
3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi suolan kanssa
4. Vatkaa keltuaiset sokerin kanssa
5. Yhdistä juusto ja keltuais-sokerivaahto
6. Yhdistä valkuaisvaahto edellisiin.
7. Kasta keksit kahvi-Amarettossa ja lado eka kerros suorakaiteen muotoiseen vuokaan (noin 17 cm x 22 x 7 cm)
8. Lisää keksien päälle puolet juusto-vaahdosta
9. Kasta loput keksit kahvi-Amarettossa ja lado niistä toinen kerros vuokaan
10. Lisää loput juusto-vaahdosta ja ripottele päälle kaakaojauetta
Tarina: Ensimmäisen kerran sain maistaa tämmöistä kotitekoista tiramisua Jaanan ja Maken kotona. Nam! En ollut sitä ennen ikinä kuullutkaan mistään savoiardikekseistä. En jostain käsittämättömästä syystä tullut pyytäneeksi ohjetta, mutta tilaisuus sellaisen löytämiseen tarjoutui yllättäen Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa, missä odotin äitiäni kaihileikkauksesta. Siellä odotushuoneessa oli jokin naistenlehti, josta löysin sopivalta vaikuttavan ohjeen, jonka kirjoitin kalenteriini. Sittemmin leikkasin ohjeen irti kalenterista, ja lopulta se tietenkin katosi. Yllä oleva ohje on sekoitus nettiohjeista poimittuja vinkkejä sekä muistinvaraisia kohtia Tampereen ohjeesta.
Etten muka koskaan osallistu leipomisiin..
VastaaPoistat. Tuomo